Zonnepanelen zijn hot

Helaas horen we het steeds vaker. Branden die in verband worden gebracht met zonnepanelen. Maar is dat eigenlijk wel terecht? En wat doen we om brand te voorkomen? Branden worden vaak onterecht gelinkt aan zonnepanelen. Toch ontstaat er soms brand door zonnepanelen. Om dit risico te verkleinen en daarmee eigenlijk zo goed als uit te sluiten, nemen we de volgende stappen:

  1. We plaatsen zonnepanelen op de dakpannen zodat de omvormers en connectoren voldoende ruimte hebben en hun warmte gemakkelijk kwijt kunnen. Branden in zonne-installaties ontstaan vooral wanneer zonnepanelen hun warmte niet goed kwijt kunnen. Dit komt vooral voor bij dakinbouwsystemen waarbij zonnepanelen in het dak worden geïnstalleerd. Hierdoor is er weinig tot geen ventilatieruimte en kan de warmte moeilijk ontsnappen. De zonnepanelen belemmeren ook het blussen van de brand omdat het hele dak bedekt is.
  2. Onze medewerkers zijn ervaren, vakkundig en deskundig. We leveren kwaliteit en zijn ISO 9001 gecertificeerd. Bovendien worden de zonne-installaties die wij leveren steekproefsgewijs gecontroleerd door een onafhankelijk gecertificeerd bedrijf.
  3. Ecorus gebruikt connectoren van hetzelfde merk. Als er connectoren van verschillende merken worden gebruikt, zijn deze niet altijd uitwisselbaar. Dit verhoogt het risico op brand.
  4. Er wordt ruimte gelaten tussen zonne-installaties op aangrenzende daken.
  5. Na de installatie maken we foto's die op afstand worden bekeken door technici.
  6. We werken zoveel mogelijk met geprefabriceerde verlenging (kabels) in plaats van ter plekke connectoren op kabels te plaatsen. Dit is foutgevoeliger.
  7. Voor string-omvormers leiden we de DC-kabels apart door het dak, zodat brand zich niet gemakkelijk van binnen naar buiten kan verspreiden of omgekeerd.
  8. Op platte daken worden de zonnepanelen geïnstalleerd met een hellingshoek. Dit zorgt voor voldoende ventilatieruimte om warmte af te voeren. We werken ook met micro-omvormers. Deze werken met lagere bedrijfsspanningen en zijn daarom ook (brand)veiliger.

Meer weten over zonnepanelen en brandveiligheid? Neem dan contact met ons op!

Ja, ik wil samen verduurzamen

Werkt u bij een woningcorporatie en wilt u samen met ons verduurzamen? Wij gaan graag samen met u in gesprek.

Bedankt voor het invullen van ons contactformulier.
We nemen zo snel mogeijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de status bijhouden van mijn aanvraag? 

Via ons huurdersportaal kunt u bijhouden wat de status is van uw aanvraag.

Moet ik de zonnepanelen aanmelden bij mijn energieleverancier of netwerkbeheerder?

Nee, Ecorus Home meldt de zonnepanelen voor u aan bij uw netbeheerder via www.energieleveren.nl. Uw energieleverancier krijgt hiervan een bericht.

Wat moet ik doen bij een storing?

Als uw zonnepanelen geen zonne-energie meer opwekken, kan het zijn dat de aardlekschakelaar niet omhoog staat. Deze kunt u zelf eenvoudig omhoog zetten.

Staat uw aardlekschakelaar omhoog en werken uw zonnepanelen niet? Dan vragen wij u contact op te nemen met ons.

Hoe weet ik dat mijn zonnepanelen zo goed mogelijk werken? 

Via Eleena kunt u de opbrengst van de zonnepanelen bekijken. Dat kan via de website of via de app op uw mobiele telefoon of tablet. Ook kunt u op de Eleena via een display de prestaties van de installatie aflezen. U ziet onder meer hoeveel de zonnepanelen dagelijks opbrengen en hoeveel de zonnepanelen hebben opgebracht sinds het moment van plaatsing. De werking van de zonnepanelen wordt op afstand continugemeten en gecontroleerd door een automatisch monitoringsysteem. Als het systeem merkt dat uw zonnepanelen minder produceren dan verwacht, wordt automatisch een melding verstuurd naar de installateur. Deze neemt vervolgens contact met u op voor een servicebezoek.

* Bent u huurder van Staedion of Rochdale? Dan heeft u geen Eleena. Huurders van Staedion hebben een Staedion Xemex meter en huurders van Rochdale hebben een Din-rail meter.